"Az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával"2009 / 2010

2009. június 26. - július 5.
KONTAKT BUDAPEST NEMZETKÖZI IMPROVIZÁCIÓ FESZTIVÁL (D#1)
Helyszín: SÍN Kulturális Központ
A 2002 óta minden évben megrendezett Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivál képességektől függetlenül minden táncos, zenész, előadóművész számára nyitott. A fesztiválra nemzetközileg elismert tanárok, táncművészek, zenészek érkeznek, akik kurzusaikon, és előadásaikon mutatták be az improvizációról, mint előadási formáról alkotott gondolataikat, munkáikat. Résztvevők száma: 120 fő. Művészeti vezető: Gál Eszter. Tanárok: Nancy Stark Smith (USA), Andrew de L. Harwood (CND), Éva Karczag (H/NL), Scott Wells (USA), Mike Vargas (USA), Peter Pleyer (D), Lior Ophir (ISR), Bettina Neuhaus (NL), Nagy Zoltán (H), Kálmán Ferenc (H), Bakó Tamás (H), Gál Eszter (H).
Szervező partner: Kontakt Budapest

2009. október - december
Az ismeretlen kutatása - improvizációs alkotóműhely / Őszi félév (D#1)
Helyszín: Trafó Stúdió, MU Színház
A tánc és más művészeti ágak együttműködését segítő rezidencia-program a Műhely Alapítvány szervezésében. Koncepció: Michaela Pein, művészeti tanácsadó: Gál Eszter
Az ISMERETLEN KUTATÁSA közös gondolkodás arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben. Mit jelent alkotónak, koreográfusnak, táncosnak és mit jelent a befogadónak? Ezekre a kérdésekre építve áll össze a féléves periódusokra osztott program.
Koreográfusok: Rózsavölgyi Zsuzsa és Biczók Anna

Biczók Anna/Szili Kata: Itt most érzékelek
Megfigyeléseinket a tudat és a test viszonyára irányítjuk. Keressük azokat az állapotokat, ahol a tudat kontrollálja testet, illetve azokat, ahol a test vezeti a tudatot. Kontroll és engedés kérdésein keresztül keressük, hol az egyensúly. Hol az érzékelés egyensúlya?

Rózsavölgyi Zsuzsa/Terebessy Tóbiás: Kékör
Koncepció, koreográfia: Rózsavölgyi Zsuzsa
Koncepció, látvány, hang: Terebessy Tóbiás
Akusztikus instrumentek: Rimóczy István
Akusztikus asszisztens: Molnár Bence
Animáció, videó: Gergely Linda, Vicsek Viktor
Társadalmunkban az egyik legmegvetendőbb tulajdonság az agresszivitás.
  Sajnos kultúránk, vallásaink, neveltetésünk nem nyújtanak segítséget az agresszív erőink megfelelő használatához, inkább arra tanítanak minket, hogy nyomjuk el, raktározzuk el őket valahová, amit úgy hívunk, hogy tudatalatti.
Azt tanítják nekünk, hogy agresszív erőinket ne engedjük ki onnan, míg élünk, mert az már erőszak, pedig az agresszivitásunk segít a fajfenntartásban, a bátorságban, és életenergiát ad.
nézők száma: 150 fő
Közös bemutató a MU Színházban: 2009. december 15. 20:00
Szervező partner: Műhely Alapítvány

2009. szeptember - december
Karczag Éva és Vicky Shick (USA) 3 hetes workshopja (D#1)
Karczag Éva és Vicky Shick 'Set and Reset' kurzusa: 2009. szeptember 13-27.
Karczag Éva ’Set and Reset’ kurzusa: 2009. november 18-25.
A Kurzus során a Trisha Brown Company egykori táncosai a Set and Reset című koreográfia újraalkotásával foglalkoztak az Új Előadóművészeti Alapítvány által delegált táncosokkal. Résztvevők száma: 26 fő. A koreográfia bemutatója 2009. december 15-16-án volt a Trafóban.
Helyszín: Goli Tánchely
Szervező partner: Új Előadóművészeti Alapítvány

2009. november 8.
KONTAKT és IMPROVIZÁCIÓ ÜNNEP (D#1)
A Kontakt Improvizáció 37. évfordulójának ünnep déltől este 10-ig a Trafóban.
1972-ben New Yorkban, a John Webber Galériában a Steve Paxton vezette csoport első kontakt improvizáció előadásával kezdődött a Kontakt Improvizáció (CI) története.
Kontakt improvizáció nyílt nap. Program: neves külföldi és magyar vendégek, interaktív programok, jam. Résztvevők száma: 300 fő. Bemelegítés Mirva Makinen (FIN) vezetésével.
Moderált beszélgetés az improvizációról Peter Pleyer (D) vezetésével.
Délutáni előadás: EllentétPÁROK - Tánceánia Együttes és Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs
Családi kontakt a stúdióban Györke Tímea vezetésével.
Esti előadás: Tánc - Bakó Tamás, Dányi Viktória, Gál Eszter, Györke Tímea, Kovács Kata, Lipka Péter, Mirva Makinen (FIN), Nagy Zoltán, Peter Pleyer(D), Pia Lindy (FIN), Rózsavölgyi Zsuzsa; Zene - Sőrés Zsolt, Szokolay Dongó Balázs
Szervező partner: Kontakt Budapest

2009. november - 2010. május
Táncnépszerűsítő/beavató színházi program (D#3)
A Trafó egy olyan korszerű és előremutató oktatási program-csomagot dolgozott ki, amelynek célja egy interaktív, inspiráló párbeszéd lehetőségének megteremtése a tizenéves korosztály és a műalkotások, művészek, kortárs kultúra között.
A programba bevont
táncegyüttesek előadások fiatal alkotók mentorok
Artus Társulat Kakaskakaskakas Téri Gáspár, Nagy Csilla, Réti Anna Goda G�bor
Budapest Tánciskola Reset Biczók Anna Angelus Iván
Bozsik Yvette Társulat Újravágva Kalmár Attila, Hasznos Dóra Bozsik Yvette
Frenák Pál Társulat InTimE Várnagy Kristóf Frenák Pál
Réti Anna Fregoli Szindróma Réti Anna
A programba bevont középiskolák, összesen kb 300 fővel:
Balassi Bálint Gimnázium (Budapest)
Burattino Ált. Isk. és Közpiskola (Budapest)
Chernel István Ált. Isk. és Gimnázium (Agárd)
II. Rákóczi Ferenc Gimnázium (Budapest)
Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola (Budapest
Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola
A programhoz önálló oldalt hoztunk létre, melyen folyamatosan frissülő információkkal, filmekkel, cikkekkel számolunk be az eseményekről: http://beavato.freeblog.hu

2009. december 15-16.
Karczag Éva és Vicky Shick (USA) 3 hetes workshopjának bemutatója (D#3)
”Set and Reset” rekonstrukció, Trafó
Nézőszám: 390 fő.
Szervező partner: Új Előadóművészeti Alapítvány

2010. február 8.
Réti Anna: Fregoli szindróma, avagy nem a ruha teszi az embert Helyszín:Trafó
A Belgiumban élő olasz előadóművész-koreográfus Claudio Stellato, a Hollandiában élő izraeli koreográfus-zeneszerző Amos Ben Tal, a Frenák Pál és a Cirque du Soleil előadásaiban is fellépő Újvári Milán, valamint a Rotterdami Táncakadémián végzett Réti Anna együttműködéséből létrejövő darab címe egy ritka betegségre utal. A Leopoldo Fregoli (1867-1936) olasz átváltozóművészről elnevezett fregoli szindrómában szenvedő beteg azt hiszi, hogy rokonait, ismerőseit egyetlen, folyamatosan átváltozó személy helyettesíti.
Alkotók: RÉTI Anna, Claudio STELLATO, Amos Ben TAL, ÚJVÁRI Milán
Előadók: ÚJVÁRI Milán, RÉTI Anna
Zeneszerző: Amos Ben TAL

2010. február - április
Az ismeretlen kutatása - improvizációs alkotóműhely / Tavaszi félév (D#1)
Trafó Stúdió, MU Színház
A tánc és más művészeti ágak együttműködését segítő rezidencia-program a Műhely Alapítvány szervezésében. Koncepció: Michaela Pein. Művészeti vezető: Gál Eszter.

Hadi Júlia/Tabbouch Linda/Latorczai Balázs/Arany Virág: Hallod, amit táncolok?
Hadi Juli és csapata turmixgépbe teszik a színpadon keletkező hangokat, mozdulatokat, reflexiókat. Hogy a gép mit dob ki még homályos, de gazdagodhatunk egy zenei, kortárs és szarkasztikus élménnyel.
A csapat a két hónap során olyan új formanyelvet keresett, melyben az előadók, mint egy zenekar lépnek fel. A munka során a testet és a mozgást tekintették hangszernek, amely vagy szólista, vagy kíséret, vagy atmoszféra. A kutatás során a szöveget is beemelték a mozgás mellé, így a végeredmény a koncert, gálaműsor és táncelőadás műfajai között billeg.
Hadi Júlia a Budapest Kortárstánc Főiskola koreográfus szakán tanul, dolgozott már együtt többek között Horváth Csabával, Hód Adriennel és Gold Beával. Saját munkákat 2006 óta készít.

Anna Nowicka (PL/SLO)/Szenteleki Dóra: the truth is just a plain picture. said bob./
az igazság csak egy kép. mondta bob.

”Ez a munka számomra az identitások körhintája, amely néha szinte végzetes sebességre gyorsul. Világok, karakterek, képek rétegei hámlanak le az átalakuló felületekről, de mi marad a lehántott rétegek nélkül az emberből?
Az identitás, az identitás hiánya, a szándék, hogy egyszerre mindenkivel azonosuljunk és senkihez se hasonlítsunk, a megjelenés folytonos újraalkotása és megkérdőjelezése jelentette a kiindulópontot a kutatásomban.”
Anna Nowicka a salzburgi SEAD-ben végzett, korábban pszichológiát és kulturantropológiát tanult. Rendszeresen tanított Varsóban és Ljubljanában, önálló munkákat 2004 óta készít.

nézők száma: 180 fő
ZÁRÓEST - közös bemutató - 2010. április 20. - MU Színház
Szervező partner: Műhely Alapítvány