"Az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával"2008 / 2009

2008. június 26-29
BUDAPEST SATELLITE - CI 36 (D#1)

Helyszín: SÍN KULTURÁLIS KÖZPONT
A 2002 óta minden évben megrendezett Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivál képességektől függetlenül minden táncos, zenész, előadóművész számára nyitott. A fesztiválra nemzetközileg elismert tanárok, táncművészek, zenészek érkeznek, akik kurzusaikon, és előadásaikon mutatják be az improvizációról, mint előadási formáról alkotott gondolataikat, munkáikat. augusztus
Az idei rendezvény a Kontakt Improvizáció 36. évfordulójához kapcsolódik. Művészeti vezető: Gál Eszter. Tanárok:: Alessio Castelacci (I), Kálmán Ferenc (H), Kéri Judit (H), Lipka Péter (H), Peter Pleyer (D), Sabine Parzer (A), Malcolm Manning (F), Mirva Makinen (F), Guy Aloni (IL/E), Bakó Tamás (H), Dombi Katalin (H), Gál Eszter (H), Györke Tímea (H), HArgitay Ákos (H/A), Nagy Zoltán (H).
Szervező partner: Kontakt Budapest

2008. AUGUSZTUS 25-29.
BUDAPEST NYÁRVÉGI KORTÁRSTÁNC KURZUS (D#1)

'FIGHTING MONKEY' - JOZEF FRUCEK
'DISAPPEARANCE OF THE BODY' - LINDA KAPETANEA
'DUO WORK' - LINDA KAPETANEA & JOZEF FRUCEK
WORKSHOP - VARGA GÁBOR
CONTACT - IMPROVISATION - GÁL ESZTER
REPERTOIRE - BAKÓ TAMÁS
Szervező partner: Új Előadóművészeti Alapítvány

2008. október - december
Az ismeretlen kutatása - improvizációs alkotóműhely / Őszi félév (D#1)

Trafó Stúdió (1094 Bp. Liliom u. 41. tel.: 456-2052)
MU Színház (1117 Bp. Kőrösy József u. 17. tel.: 209 4014)
A tánc és más művészeti ágak együttműködését segítő residency-program a Műhely Alapítvány szervezésében. Koncepció: Michaela Pein, művészeti tanácsadó: Gál Eszter
Az ISMERETLEN KUTATÁSA közös gondolkodás arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben. Mit jelent alkotónak, koreográfusnak, táncosnak és mit jelent a befogadónak? Ezekre a kérdésekre építve áll össze a féléves periódusokra osztott program.
Adott félévben két koreográfus kap meghívást a műhelymunkára. Feladatuk, hogy válasszanak egy témát, melyet az improvizáció segítségével szednek szét, boncolgatnak, majd kísérletezve gyúrnak össze újra, akár egy új darabbá.
A munkához egy másik művészeti ágban dolgozó alkotótársat hívhatnak segítségül.
Felkért Koreográfusok: Vadas Zsófia Tamara és Téri Gáspár
Közös bemutató a MU Színházban: 2008.december 22. 20:00
Szervező partner: Műhely Alapítvány


2008. október 16-29.
Vicky Shick (USA) workshop
Goli Tánchely (1036 Bp. Perc u. 2. tel.: 250-3046)
Szervező partner: Új Előadóművészeti Alapítvány


2008. november 7-8.
Salva Sanchis (E/B) :A tükörben látható tárgyak közelebb vannak, mint ahogy tűnnek (D#3)
A spanyol származású, Belgiumban alkotó fiatal koreográfus a téma feldolgozása során nem vet el egy módszert vagy nézőpontot sem új darabjában. A földönkívüliek által elraboltak tapasztalatait, a testen kívüli élmények irodalmát, a klasszikus csalások történeteit és a neurológia legújabb tudományos eredményeit egyaránt górcső alá veszi. Az identitás fogalma európai és nemzeti, globális és személyes viszonylatban a média felkapott témája napjainkban. Most egy, a divatostól eltérő irányból közelítünk.
Szervező: Trafó

2008. november 9,
BUDAPEST SATELLITE CI 36 / KONTAKT és IMPROVIZÁCIÓ ÜNNEP (D#1)
Ünnepeljünk együtt a Kontakt Improvizáció 36. évfordulóján! déltől este 10-ig - Trafó
1972-ben New Yorkban, a John Webber Galériában a Steve Paxton vezette csoport első kontakt improvizáció előadásával kezdődött a Kontakt Improvizáció (CI) története. Idén világszerte megünneplik ezt az évfordulót.
A Kontakt Budapest a BUDAPEST SATELLITE - CI36 programsorozattal csatlakozik a nemzetközi ünnephez, amelynek következő állomása a Trafóban rendezendő nyílt nap, ahol neves külföldi és magyar vendégek előadásaival, interaktív programokkal, jam-mel várjuk az érdeklődőket. Az est előadói: Mirva Makinen (FIN), Maria Francesca Scaroni (I), Peter Pleyer (D), továbbá: Bakó Tamás, Ladjánszki Márta, Nagy Zoltán, Lipka Péter, Dányi Viktória, Györke Tímea, Gál Eszter és Samantha Kettle, Fülöp Tímea, Hasznos Dóra, Vislóczki Szabolcs a Bozsik Yvette Társulat tagjai, a Tánceánia Együttes, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Varga Zsolt, Sőrés Zsolt.
Szervező partner: Kontakt Budapest

2008. november 17-28.
Daniel Racek (SK) és László Mónika (H) kurzusa (D#1)
Goli Tánchely (1036 Bp. Perc u. 2. tel.: 250-3046)
László Mónika a nyolcvanas évek közepén kezdett el tánccal foglalkozni, az elsők között végezte el a Modern Táncpedagógusképzőt, majd Jeszenszky Endre, a "Mesti" tanítványa lett. Folyamatosan képezte magát hazai és külföldi mesterek kezei alatt. 1987 óta folyamatosan tanít. 1993-ban a kanadai tanulmányútjainak tapasztalataira alapozva kezdett el Graham-alapú modern tánc, Modern rúdgyakorlat, Kompozíció és Stretch and strength állandó táncórákat tartani az Aranytízben, a Trafó Stúdióban, valamint a Goli Tánchely időszaki kurzusain. Tanárként a hivatásos képzésben 1998 óta vesz részt, a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában és a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Táncosként a hazai kortárstánc koreográfusok közül többek között Szabó Rékával, Gál Eszterrel, Hód Adriennel dolgozott.
Daniel Racek a szlovák Debris Táncegyüttes tagja, rendszeresen tart kurzusokat a besztercebányai Studio Tanca Konzervatóriumban és a csehországi Ostravá-ban. Számos projektben dolgozott meghívott táncosként, szlovák és európai korográfusokkal egyaránt. Matematika és ábrázoló geometria tanári diploma megszerzése után 2004-ben végezte el a pozsonyi Előadóművészeti Akadémiát.
Szervező partner: Új Előadóművészeti Alapítvány


2009. április
Kádár Péter - a Bollwerk, Andrea Boll társulatának táncosa: kortárs tánc workshop (D#1)
MU Színház (1117 Bp. Kőrösy József u. 17. tel.: 209 4014)
Szervező partner: Terminál Alapítvány

2009. február - április
Az ismeretlen kutatása - improvizációs alkotóműhely / Tavaszi félév (D#1)
Trafó Stúdió (1094 Bp. Liliom u. 41. tel.: 456-2052)
MU Színház (1117 Bp. Kőrösy József u. 17. tel.: 209 4014)
A tánc és más művészeti ágak együttműködését segítő residency-program a Műhely Alapítvány szervezésében. Koncepció: Michaela Pein. Művészeti vezető: Gál Eszter.
A pályázaton kiválasztott koreográfusok: Nagy Csilla és Shimrit Golan (IL)
ZÁRÓEST - közös bemutató - április 30. 20.00 - MU Színház
Szervező partner: Műhely Alapítvány


2009. március-április
Koprodukció: Eszter Salomon új produkciójának előkészítése. (D#3)
Szervező: Trafó


2009. március 31. - április 1.
Inspiráció - kísérletezők estje (D#3)
Trafó (1094 Bp. Liliom u. 41. tel.: 215-1600)
A Műhely Alapítvány évtizedes múltra visszatekintő, új ötleteket, új tehetségeket támogató programsorozatát egy jubileumi esttel zárjuk, melyre régebbi produkciók mellett Eleonora Valere koreográfust hívtuk meg.
Szervező partner: Műhely Alapítvány