PINA BAUSCH RÁADÁS! WIM WENDERS FILMJE MÉG EGYSZER A CORVINBAN
NOVEMBER 29-ÉN 19:30-KOR. JEGYEK NOVEMBER 22-TŐL KAPHATÓK A MOZIBAN.
A Műhely Alapítvány bemutatja:
EDIT2011 VII. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál

A Műhely Alapítvány hét éve rendezi meg az EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivált, ami idén is vadonatúj táncfilmekkel, új helyszíneken; a barátságos hangulatú KINO Moziban és a Corvin Moziban várja a táncfilmek rajongóit.
Az idei négy napos fesztivált az első napon Wim Wenders a 2009-ben elhunyt legendás koreográfus, Pina Bausch elmékének szentelt 3D filmje nyitja a Corvin Moziban. A táncfilmjet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be, azóta elnyerte a Német Filmdíjat és a Német Dokumentumfilm Díját. A világhírű táncművészről és koreográfusról, szóló produkció tánc, zene és film különleges összművészeti elegye, és messze túlmutat a dokumentumfilm műfaján. A film magyarországi bemutatásában a fesztivál fő együttműködő partnere a budapesti Goethe Intézet. A Legjobb Idegennyelvű Film Oscar-díjára felterjesztett alkotás két alkalommal lesz látható november 15-én eredeti nyelven, angol felirattal. Kísérőfilmként láthatják Juhász Kata a 42. Magyar Filmszemlén bemutatott Maya című 3D-s alkotását mindkét vetítés előtt, melyet a tavalyi EDIT fesztiválon mutattunk be.
A korábbi évekhez hasonlóan a közönség idén is láthat válogatást az idei felhívásra beérkezett nemzetközi táncfilmekből, melynek kurátora Barda Beáta, a Tarfó - Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetője.
Az összeállításban oszták, brit, ír, norvég, taiwan-i, olasz, francia, német és amerikai alkotások szerepelnek.

Egy vetítési blokkot kap egy best of válogatás korábbi magyar táncfilmekből, melyet Gaál Mariann koreográfus állított össze az elmúlt évek legfontosabb munkáiból. Láthat a közönség egy portugál válogatást, melynek kurátora Alberto Magno, a Porto-i Fábrica de Movimentos igazgatója. Ezek az alkotások a Fábrica saját táncfilm fesztiváljára, a Frame Research legfrisebb kiadására készültek és először láthatóak Magyarországon. Továbbá első nyilvános bemutatásra kerülnek a 2010/11-ben készült új magyar alkotások, válogatás nélkül. Látható lesz Ladányi Andrea és Dobos Tamás közös munkája, Góbi Rita és Szűcs Réka két-két új filmje, Lengyel Katalin és Pető Anna Ildikó munkája is.

A táncfilm válogatásokon kívül idén két dokumentumfilm is bemutatásra kerül az EDIT keretében. November 17-én Gil Ramon és a Maurice Béjart Ballet "Of Heart and Courage" című filmjét, mely a társulat életét mutatja be legendás koreográfus halála után, november 18-án pedig az amerikai Bill T. Jones "A Good Man" című alkotását láthatja a közönség, mely a koreográfussal együtt járja be egy nagyszabású produkció létrejöttéhez vezető göröngyös utat.

Két eseményt is kísér majd nyilvános beszélgetés. A Pina Bausch film vetítését követő napon, november 16-án 17 órakor a Goethe Intézetben lesz nyilvános szakmai beszélgetés a Tanztheater Wupperthal két táncosával, Barbara Kaufmann-al és Andrey Berezin-nel, az új magyar táncfilmek bemutatója után pedig a KINO Moziban tartunk egy nyitott fórumot az alkotók közreműködésével.

A Műhely Alapítvány szellemiségéhez közel áll, hogy támogatja a kísérletező jellegű, műfaji határokon átívelő munkákat, együttműködéseket. A fesztivál olyan filmeket és videókat mutat be, amelyek táncot, mozgást rögzítenek, testtel, gesztussal foglalkoznak - a művek hosszától és tematikájától függetlenül. Aki nyomon követte az EDIT eddigi vetítéseit, jól tudja, hogy a táncfilm igen tágan értelmezhető műfaj. Lehet "egyszerűen csak" egy színpadi mű filmes feldolgozása; kizárólag filmre készült koreográfiai munka; egy tánc-projekt megvalósulását, egy koreográfusi pályaívet bemutató dokumentumfilm; de lehet kísérlet is, mozgással, mozdulattal, a mozdulat képi megfogalmazásával, megragadásával, sőt játék is az új és még újabb technikákkal. Az idei programban bőven találkozhatunk a felsorolt kategóriák/lehetőségek mindegyikével.

A filmeket eredeti nyelven vetítjük.

Támogatók és Partnerek:
NKA  Goethe Intézet    NEFMI    KINO  CorvinBudapest Film  Frame Research