Michaela Hargitay kurátori irányításával, Gál Eszter művészeti tanácsadásával

a Műhely Alapítvány 2012 tavaszi Ismeretlen Kutatása improvizációs alkotóműhely lezáródott


Az Ismeretlen kutatására beérkezett 13 külföldi és 13 magyar pályázó közül Bari Kim (ROK) és Horváth Brigitta nyerte meg a lehetőséget, hogy ebben a félévben választott témájukon dolgozzanak.


Bari Kim (Korea) (táncos, koreográfus) a test, mozgás, a tér és az idő összefüggéseit állítja párhuzamba a költészet szótagból, szóból, mondatból való építkezésével. Milyen hatással van/lehet egymásra a költészet és a tánc; mindennapi életünk, környezetünk és az előadói lét? Kérdéseinek megválaszolásához, a kultúrák egymással való megosztásához egy költőt hívott segítségül. Célja, hogy a tánc improvizatív formáját, mint „fizikai írást” kutassa.
Partnere: Simon Márton

Bari Kim szabadúszó táncművész, koreográfus, aki több független művésszel és tánctársulattal dolgozik együtt. Francia, angol, koreai irodalmat tanult, és riporterként több audió/videó dokumentumfilmet készített szociális és politikai témában. Ezután filmkészítést tanult és koreográfusi mestertanulmányokat folytatott. 2008 óta vezetője az <Improad Badac>nevű improvizációs művészeti csoportnak. Taiwanban, Németországban, Japánban, Írországban, Hollandiában, Törökországban, Koreában és nálunk is adott elő valamint valósíott meg kollaboratív művészeti projekteket.
 „Minden, már a maga tökéletességében kész van.” Az improvizáció ezen definíciója a célja, módszere; a tánc és az élet értelme. 

Horváth Brigitta kutatása során a mozdulat – cselekvés – tánc közötti határokat vizsgálja. A testből kiindulva, szükség esetén szövegek, ének, hangok, zene, belső képek, asszociációk segítségével keresi a három fogalom közti átmenetet. Hogyan lehet az egyik fogalomból kiindulva eljutni a másik kettőhöz? Mitől függ, hogy egy mozdulat megmarad-e pusztán mozdulatnak, vagy elmozdul-e a cselekvés esetleg a tánc irányába? Kérdéseire egy “külső szem” segítségével keresi a választ, aki a határhelyzetekben tisztázhatja, hogy az aktuális mozgás melyik csoportba tartozik, illetve instrukcióival segíthet váltani a három fogalom között. Célja, hogy színpadi munkáiban tudatosabban legyen jelen, és képes legyen a célnak legjobban megfelelő mozgásformát megválasztani.
Partnere: Tucker András

Horváth Brigitta 2000 óta foglalkozik (mozgás)színházzal. A fizikai testből kiindulva dolgozik azon, hogy a saját testi, pszichés és mentális eszköztárát minél felkészültebbé tegye arra, hogy bármi – minden műviségtől mentesen – kifejezhető legyen általa. 2000-2006 között a Simor Ágnes vezette KASZT mozgásszínházi társulat tagja és szervezője. Táncos, mozgásszínházi és drámapedagógiai tanulmányait itthon kezdte, majd Spanyolországban és Olaszországban folytatta. 2011-ben Spanyolországban került bemutatásra első saját előadása (Portraits) egy hegedűművész közreműködésével. A színház mellett jógát is oktat.


Az ismeretlen kutatásának állomásai:

Témafelvetés:

március 10. Horváth Brigitta    19:00    Trafó stúdió
március 17. Bari Kim                19:00    Trafó stúdió

Munkabemutató:
március 31. Horváth Brigitta    19:00     Sín Kulturális Központ
április 14. Bari Kim                   19:00     Trafó stúdió

Közös záróest:

április 26.     20:00  

 Az Ismeretlen Kutatása – improvizációs alkotóműhely

Ötletadó: Michaela Hargitay/A (kurátor)
Szervező: Műhely Alapítvány/H (koordinátor)
Művészeti tanácsadó: Gál Eszter/H

Miről szól a program?
Az Ismeretlen Kutatása – egy alkotóműhely, ahol közösen gondolkozhat művész, alkotó és a közönség arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben. Az alkotóműhelyben résztvevő művésznek, alkotónak nem kell kész produkciót létrehoznia, helyette elmélyült munkát, kutatást biztosít számára a program.
 
Mi a program célja?

Az Ismeretlen Kutatása - improvizációs alkotóműhely célja, hogy olyan művészeket, alkotókat támogasson, akik az improvizációt, mint a kortárs tánc egyik kifejező eszközét kutatják. Az őszi félévben egy magyar és egy külföldi művész, alkotó vesz részt a programban, akiknek választaniuk kell egy másik művészeti ágban dolgozó alkotót maguk mellé, hogy együtt kutassanak egy választott témában a mozgás területén az improvizáció segítségével.

A munka három fázisban zajlik, minden szakaszt más-más funkciójú (munka)bemutató zár és minden fázisban más szerepet kap a közönség.

Témafelvetés: a kutatási téma felvázolása a közönség aktív részvételével.

 Munkabemutató: kisebb közönség előtti munkabemutató, minimális színházi körülmények között, ahol a hangsúly elsősorban a nézők szóbeli visszajelzéseire kerül.

 Záróest: a műhelymunka lezárása, ahol a meghívott alkotók színházi körülmények között mutatják be, meddig jutottak a kutatási témájukban.

Bővebb információ: Műhely Alapítvány +361/456 2045, +361/456 2052, workshop@c3.hu, www.wsf.hu

Partnerek és támogatók:


DEF_flag-logoeac-CULTURE_HU

A program az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával valósul meg.

Nemzeti Kulturális Alap, DEPARTS, NEFMI, MU Színház, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Cam-El-Com