Programok

Archívum

TÁNCMARATON 2011

A Műhely Alapítvány hagyományos évadnyitója a Trafóban. Tánc reggeltől estig, kezdőknek és haladóknak
2011. szeptember 17-18.


Régóta kacérkodsz a táncolás gondolatával? Már megtetted az első lépéseket? Esetleg ez lett az életed? Bárhol is járjál ezen az úton, szeptember második hétvégéjén a Trafóban a helyed!!!


A Táncmaraton első napján reggeltől estig kipróbálhatsz számtalan izgalmas technikát, végig járhatod a tánctörténelmet Martha Grahamtől egészen a mai napig. Felléphetsz a Trafó színpadára és a stúdióban is együtt izzadhatsz több lelkes mozogni vágyóval. Az egész napos táncolás során Budapest legjobb modern és kortárs tánctanáraitól tanulhatsz, konzultálhatsz velük, és mindent megtudhatsz a városban induló tánckurzusokról. (Kezdőknek és haladóknak.)

SZEPTEMBER 17. (szombat):
Tervezett tanárok és órák

Színházterem:
BUDAY Melinda: Limón alapú tánc 10:00 - 11:15
GODA Gábor: Kontakt Improvizáció 11:30 - 12:45
LŐRINC Katalin: Graham technika 13:00 - 14:15
BAKÓ Gábor: Jazztánc 15:00 - 16:15
BAKÓ Tamás: Kortárs tréning 16:30 - 17:45
FODOR Zoltán: Modern tánc 18:00 - 19:15
Máthé Gabriella: Kortárs tréning 19:30 - 20:45
ÁDÁM Tímea: Zumba 21:00 - 22:15


Stúdió:
RÁCZ Eszter:Pilates 10:00 - 11:15
BÁRDOS Adrienne: Feldenkrais 11:30 - 12:45
FEICHT Zoltán: Kortárs tánc 13:00 - 14:15
FENYVES Márk: Mozdulatművészet 15:00 - 16:15
ZAMBRZYCKI Ádám: Jógatánc  16:30 - 17:45
KEPES Juli: Alexander technika 18:00 - 19:15
BERGER Gyula: Testbarát technika 19:30 - 20:45
GÁL Eszter: Skinner Release Technique 21:30 - 22:15

BUDAY Melinda: Limón alapú tánc
A bemelegítés alatt könnyedebb nyújtó, erősítő gyakorlatok segítségével ráhangolódunk az órára, majd a tréning során testtudatunk, koordinációs képességünk fejlesztésén dolgozunk tovább. Ehhez nemcsak a Limón, hanem más modern technikákból merített gyakorlatokat is segítségül hívunk. Ezt rövidebb kombinációk-, majd koreográfia tanulása követi, melynek során a táncos zeneiségére, egyéni mozgásvilágára helyezzük a hangsúlyt.

GODA Gábor: Kontakt Improvizáció
Egy gondolat és mozdulat ébresztő óra 25 év kontakt improvizáció és 10 év TaiJi tapasztalatára és találkozására építve.
A Kontakt Improvizációt Steve Paxton indította el 1972-ben. A tánc a két mozgásban lévő test közötti kommunikáción, valamint azok a mozgásukat irányító fizikai törvényekhez való közös viszonyulásukon alapul – úgy mint a gravitáció, a lendület, a tehetetlenség, a súrlódás, stb. A gyakorlatok tartalmazzák a gurulást, esést, a fejjel lefelé levést, a fizikai kapcsolat pontjának követését, a súly megtámasztását és átadását. A kontakt improvizáció spontán fizikai dialógusok sora, amelyek a mozdulatlanságtól az erőteljes, energikus mozdulatokig terjed.

LŐRINC Katalin: Graham technika
Elsősorban Martha Graham rendszerét, a légzés és a gravitáció lényegét felismerő amerikai mozgásrendszert tanítja 1982 óta; a klasszikus balett, modern repertoárt és kompozíció mellett.
Kurzusa tisztán Martha Graham technikájára alapoz, kiszűrve abból mindazt, ami örök érvényű és a ma táncosa - műfaji és működési területétől függetlenül - hasznosíthat.

BAKÓ Gábor: Jazztánc
A hazai táncélet jeles képviselője, amelynek elismeréseként EuroPAS díjjal tüntették ki. Számos nagysikerű magyar és külföldi zenés darab koreográfusa, társrendezője. 23 éves tanári tapasztalattal rendelkezik. 1997 – 2009-ig a Győri Nemzeti Színház vezető koreográfusa. Táncosként legfőképp a dinamikus szerepek megformálásában nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de közel állnak hozzá a lírai szerepek is. Jazztánc vonalon a régi és az új stílusokból egy önálló jelrendszer kifejlesztésén dolgozik nagy hangsúlyt fektetve a klasszikus balett alapokra. Néhol virtuóz, energikus, robbanékony, máshol lassú és kifinomult mozdulatokkal tölti be a mozgásteret, amely jelentősen fejleszti a fizikai állóképességet. Lendületes forgás- és ugráskombinációkkal dolgozik igen széles skálájú jazz zenékre, használva a zenei súlyokat, valamint a zenei színeket. Napról napra fejleszti növendékeit, hosszú távon gondolkodik. Sok egykori növendéke komoly együttesekben táncol. Kitartásuk, kondíciójuk, állhatatosságuk elsőrangú.
A második napra a profibb, képzettebb táncosokat várjuk, akik a hazai táncéletet nagymértékben meghatározó koreográfusok készülő darabjaiból tanulhatnak részleteket, leshetnek el módszereket.

BAKÓ Tamás: Kortárs tréning
Az óra szövete sok forrásból születik, a más és más modern és kortárstánc technikáktól kezdve a harcművészeteken át a kontakt improvizációig.
A mozgásanyag minősége és dinamikája, jellemzően áramló és lendületes. A testhasználat nyelvezete, olyan sodró a teret minden színén betöltő mozgásfolyam, ami követi és figyelembe veszi, a test anatómiáját, természetes mozgásirányait, és saját intelligenciájára támaszkodva, annak természetes mozgáskészletéből dolgozik.
A gyakorlatok az egyszerű mozgás részecskéktől az összetett mozgásszekvenciák felé való haladás logikáját követik.
Foglalkozunk az eséssel és lendülettel, egyensúllyal és súlyátvitellel, töltjük fel formával a mozgás elemi fizikai összetevőit.    
„Gurulunk, lépünk, szaladunk, repülünk”.

FODOR Zoltán: Modern tánc
Órája klasszikus baletton alapuló moderntánc, mely  az évek során kialakított egyéni stílusjegyeit viseli. Nagy hangsúlyt fektet a precíz alapokra és a pontos technikára, de mindemellett fontosnak tartja az érzelmek hiteles kifejezését a táncban. Koreográfiáit a mozdulatsorok gördülékenysége, a váratlan dinamikai váltások és ötletesség jellemzi.

Vladka MALÁ: Kortárs tréning
Magával ragadott a Cunningham technika precizitása, véletlenszerűsége, és a fizikális kihívás. Óráimon én is ezekre a lényegi pontokra koncentrálok, a táncosoktól folyamatos odafigyelést, és a fizikai határaik feszegetését várom. A tanítványokat arra ösztönzöm, hogy bízzanak magukban, és mindig hozzák ki magukból a legjobbat.

ÁDÁM Tímea: Zumba
A Zumba buli! A Zumba intenzív kalóriaégetés! A Tánc, aerobik, egy csipetnyi erotika, boldogság, ellazultság. Egy hihetetlen kemény edzésen veszel részt úgy, hogy előtte alig várod, hogy odaérj az órára, közben csak hagyod, hogy lüktessen benned a latin ritmus és átadod magad a felhőtlen boldogságnak, amit a mozdulatok árasztanak magukból, utána pedig bár loholsz a fáradtságtól és a pólódból ki lehet csavarni az izzadtságot, alig várod, hogy újrakezdhesd!  Ez a Zumba! Gyere te is csatlakozz hozzánk!  Ezt ki kell próbálnod!

RÁCZ Eszter:Pilates
A módszer, megalkotója Joseph Hubertus Pilates után kapta nevét. Születése óta angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett. Ennek hatására életét már egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakításának szentelte. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy a "Contrology" módszerének segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Haláláig fejlesztette módszerét, összeállított többszáz ma is használt gyakorlatot (melyek gyűjteménye Pilates "basic" vagy "true" irányzat éven ismert), és számos gépet alkotott meg.

BÁRDOS Adrienne: Feldenkrais
A Feldenkrais módszer a test intelligenciáját használja a mozgás rugalmasságának, koordinációjának fejlesztéséhez, új mozgáslehetőségek felismeréséhez. A test tiszteletére tanít mozgásunk és érzékelésünk felfedezése által.
A mozgásban a szándék és megvalósítás közti területet vizsgáljuk: magát a mozdulatot és a hozzá kapcsolódó érzékelést éljük meg a megvalósítás, az egyik pontból a másikba jutás szándéka helyett. A mozgást és érzékelést a jelenléti állapot kapcsolja össze.
Felfedezzük testünk elemeinek meglévő és lehetséges kapcsolódásait. Csontozatunkat és a köztük levő mozgáslehetőségeket vizsgáljuk az izmok optimálisabb használata érdekében. A mozgásokra és az érzékelésekre vonatkozó kérdések segítik a belső tájékozódást, ami mind mozgásban, mind lelki és szellemi területen új megoldásokhoz, a megszokások új alternatíváihoz vezethetnek.

FEICHT Zoltán: Kortárs tánc
Ezen az órán külön figyelmet fordítunk a légzés és a mozdulat összhangjára. Az elengedhetetlen nyújtásokkal, erősítésekkel fűszerezett bemelegítés után egyszerűbb kombinációkon keresztül ismerkedünk a mozdulatok különböző dinamikáival, és hangulataival. A lényeg, mint mindig, ha a táncról van szó, hogy megleljük a velejáró örömöt és játékosságot.

FENYVES Márk: Mozdulatművészet
A Fenyves Márk által tanított orkesztika és mozdulatművészet szigorúan a Dienes - mozdulatrendszer elméletére épül, a gyakorlatban ezt ötvözi a tradicionális technikákkal, a mozdulatművészet más klasszikusaitól főként a Berczik Sárától tanultakkal, és saját tapasztalataival.
Órái célja: testtudatosítás, térérzékelés, időérzék, dinamikai érzet fejlesztése, személyiség formálás, sok minden más amit mozdulattal tanítani lehet. Olyan egyszerűnek látszó - és pontosan ezért igen nehéz - dolgokat tanít, mint az állás, járás, stb. Igazi alapozó óra.

ZAMBRZYCKI Ádám: Jógatánc
A XX. században kialakult tánctechnikák sikeresen ötvözték az európai tánckultúrát, a különböző keleti mozgásrendszerekkel, és azok filozófiai alapjaival. Az óra folyamán a statikus jóga ászanákat (tartásokat), és a dinamikusabb kortárstánc elemeket egyaránt használjuk. A mozdulatok harmonikus összekötése által létrejön a folyamatos mozgás, megszületik a tánc…
A célja nem kizárólag a tánctechnika elsajátítása, hanem saját fizikai állapotunk harmonizálása, a testtudatosság fejlesztésén keresztül önmagunk mélyebb megismerése.

KEPES Juli: Alexander technika
Az Alexander technika egy olyan pszichofizikai módszer, amely a hibás, diszfunkcionális testtartási szokások s mozgásminták tudatosításával, a testhasználat korrigálásával új, optimális mozgásminta kialakulását eredményezi.
Az Alexander módszer annak a fizikai és lelki feszültségnek a feloldására szolgál, amely a legtöbb emberben felgyülemlik élete során. Anélkül, hogy tudatában volnánk, jelentős mértékben beavatkozunk mozgásunk természetes folyamatába, holott nincs vonzóbb a harmonikusan, koordináltan mozgó embernél. Általában nem teszünk semmit az öntudatlan izomfeszültség ellen, amely egy idő múlva életünk minőségére is kihat.

BERGER Gyula: Testbarát technika
Különböző forrásokból (Limon technika, jóga, balett, kontakt tánc, release technika, improvizáció, stb.) származó gyakorlatokon keresztül ismerkedünk a mozgás törvényszerűségeivel. Megtanulunk jobban odafigyelni testünkre, tudatosabbá válunk a tánc alapelveinek – súlyhasználat, lendület, áramlás, irányok, tér, ritmus, koordináció, stb. – működését illetően, felfedezzük testünk veleszületett intelligenciáját, és megtapasztaljuk korábban esetleg nem is ismert képességeinket. A tréning végső fokon önismerethez, kulturált mozgáshoz és elmélyültebb testtudathoz segít bennünket. Célja a test és elme összhangba hozása, és energikus, mégis ellazult, nyitott állapotba való juttatása.

GÁL Eszter: Skinner Release Technique
A Skinner féle ellazulási technika, Joan Skinner által kidolgozott tánc tréning, amely egyesíti a technikai fejlődést és a kreatív alkotó folyamatot. A foglalkozásokon a test feszültségének csökkentése által mélyebb test-tudati állapotba jutunk. Amikor a fölösleges feszültséget kiengedjük a testünkből, az energia, ami ennek a feszültségnek a fenntartásához kellett felszabadul, és újra felhasználhatóvá válik. A mozgás tapasztalása nem a mozdulatok érzékelése, hanem az érzékelés mozdulata lesz. Az SRT tartalmaz „képekkel” vezetett gyakorlatokat, amelyek könnyítenek a test feszültségén és erő nélküli mozgáshoz vezetnek, valamint ezzel összhangban az egész testre illetve lényünkre vonatkozó test tudatossági, úgynevezett mozgás tanulmány gyakorlatokat és partner grafikákat. Az órák mindenki számára igazi felfedező utazást kínálhat.

Óradíj:
            500 Ft / óra
          1500 Ft / 3 óra
          2500 Ft / nap

Regisztráció: szeptember 17-én (szombaton) reggel 9 órakor a helyszínen történik. A délutáni órákra is reggel történik a regisztráció! Előzetes email-es regisztrációt nem fogadunk el.

Az egész napos táncolás közben stressz- és izomoldó masszázsokat kínálunk (Szabó Bence - svédmasszázs,  Balázs Gábor – meditatív masszázs, Varga György – ülő masszázs, Zahorecz Ádám – Ma-Uri masszázs),  a kávézóban táncszakkönyveket és a városban működű tánciskolák ismertetőit.


SZEPTEMBER 18. (vasárnap):
Tervezett társulatok, koreográfusok


A második napra profibb, képzettebb táncosokat várjuk, akik a hazai táncéletet nagymértékben meghatározó koreográfusok készülő darabjaiból tanulhatnak részleteket, leshetnek el módszereket.


BLASKÓ Borbála: Bemelegítés 10:00 - 10:45
FRENÁK Pál Társulat 11:00 - 12:30
HORVÁTH Csaba 12:50 - 14:20
SZABÓ Réka 14:40 - 16:10
DUDA Éva Társulata 16:30 - 18:00
GERGYE Krisztián Társulata 18:20 - 19:50


BLASKÓ Borbála: Bemelegítés
Modern tánctréningje Limón, Graham és Cunningham technikákra épül.

FRENÁK Pál Társulat - Jantner Emese
A Frenák Pál Társulat órája a koreográfus Seven c. darabjának díszletére épül a koreográfia egyik jelenete mentén. A fő díszletelemet képző traktorgumi-belső sajátos technikát igényel, mivel anyaga, rugalmassága, dinamikája olyan lendületet ad, amellyel a táncosnak a megszokottaktól eltérően kell bánnia. Rövid bemelegítés után a testtudatot határozottan fejlesztő díszlettel való munka teszi ki az óra anyagát, kiegészítve a sajátos, frenáki táncnyelv elemeivel.

HORVÁTH Csaba
Horváth Csaba az "Így jár az, aki a távoli ismeretlen hangtól megijed" című előadás egyik részletét (duett) fogja betanítani. Az előadásról bővebben itt: http://www.trafo.hu/programs/2073

SZABÓ Réka - Tünet Együttes
Egymásra hangolódunk légzéssel, mozgással, hangadással, játékkal. Tanulunk mozgásanyagot, kipróbálunk egy-két Tünetes gyakorlatot, ahol a párhuzamos figyelem, a jelenlét fontos a fizikális helyzetekben. Ha jól sikerül, valóban találkozunk.

DUDA Éva Társulat
Az óra tartalmazza a társulat munkáira jellemző elemeket: ismerkedés lendületes mozgásformákkal, gyors és hirtelen irányváltásokra késztető gyakorlatok, kapcsolatteremtés és manipuláció a partnerrel, rövid kombináció betanítása.

GERGYE Krisztián Társulata
Gergye Krisztián legutóbbi előadásainak, performanszainak mozgásanyagaiból, kombinációiból tanít részleteket.


A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Óradíjak:
                800 Ft /óra
              2000 Ft / 3 óra
              3000 Ft / nap

Regisztráció:
A workshop@c3.hu e-mail címen, rövid leírással a szakmai képzettségről szeptember 9-ig.

Info:
Műhely Alapítvány/Workshop Foundation
www.wsf.hu
workshop@c3.hu
+36 1 456 20 52

Támogatók: NEFMI, Trafó, Fidelio, CAM-EL-COM